2012. május 3., csütörtök

humusz és arab kenyér



humusz és arab kenyér


5 nagy KENYERET sütök- 2 körös lesz (egy tepsibe jó esetben befér 3 db).
30 g élesztőt elmorzsolok 1dl meleg vizben, hozzáadok egy kiskanál cukrot.
20 percig hagyom letakarva kelni.
Egy nagy tálba kimérek 1kg sima lisztet. A közepébe lyukat fúrok, hozzáadok 1 kiskanál sót, majd beleöntöm az élesztős kotyvalékot, továbbá 125g olvasztott vajat, és 2 egész tojást.
Addig dagasztom, amig szép nyúlós, olvadt gumi állagú tésztát nem kapok. Picit hagyom pihenni.
5 részre osztom a tésztát, és lepénykéket szaggatok belőle, mintha lángos készülne.
Kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezem őket, a tetejüket beirdalom, és tojás sárgájával megkenem!
200 fokra előmelegitett  sütőben 20 percig sütöm.


A HUMUSZhoz előző este beáztatok fél kiló csicseriborsót- rengeteg vizbe.
Másnap egy és egy negyed órán át főzöm, egy evőkanál só hozzáadásával,majd leszűröm. 150 gramm vajat adok hozzá, őrölt római köményt, kakukkfüvet, 2 gerezd tört fokhagymát, egy löttyintés olivaolajat, és 2.5 dl tejszint, valamint egy facsarás citromlevet,  kevés őrölt borsot, és sok friss korianderlevelet.
Botmixerrel szép krémessé keverem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése